Turizam


U strategiji razvoja Republike hrvatske poljoprivreda i turizam zauzimaju sve značajnije mjesto.

U Općini Gola osnovne pravce i mogućnosti razvoja turizma određuju prirodno-zemljopisni i kulturno-povijesni uvjeti, dosadašnji razvoj ugostiteljsko-turističke djelatnosti, dostignuta razina turističke ponude. Motivi dolaska turista su uglavnom uvjetovani poslovnim razlozima te ponudom lova i ribolova, ugostiteljskom ponudom, izletničkim pobudama i obilaskom prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti.

Na području Općine Gola mogućnosti noćenja postoje u apartmanima Hrvatskih šuma, Ugostiteljskom obrtu Pilajevo i u Lovačkom domu.

drava

Hrastove šume Repaša, priroda uz rijeku Dravu, rezervati prirode Ješkovo i Čambina, obradiva polja bez industrijskog zagađenja samo su dio onoga što čini ovu regiju toliko različitom. Prekodravlje je bogato visokom i niskom divljači, pa vam lovačko društvo “Zec” može ponuditi posjete našim lovištima. Također mnogi ljubitelji ribolova zalaze na obale rijeke Drave i njezinih brojnih rukavaca uživajući i u ljepoti dravskog krajolika.

Centar Prekodravlja, selo Gola, poznato je poznavateljima naivne umjetnosti. U galerijskom prostoru Stare škole u Goli možete vidjeti djela dvadesetak likovnih stvaratelja ovog kraja. Najpoznatiji među njima su Ivan Večenaj, Stjepan Večenaj, Mladen Večenaj, Martin Mehkek, Franjo Vujčec, Biserka Zlatar Milinković, Dado Cvetko,  Nevenka Rehorović Matas i dr..  Djela Ivana Večenaja krase privatnu galeriju Večenaj. Udruga Motacilla Alba smještena u prekrasnom krajoliku jezera Ješkovo drage volje će Vas ugostit, te Vam pokazat skulpture u Eko vrtu Podravaca i rijeke Drave.

Ješkovo

jeskovo-2

Ješkovo je nekadašnji dravski rukavac potkovastog oblika čiji su krajevi „potkove“ okrenuti lijevoj obali rijeke Drave. Bara Ješkovo nalazi se u Prekodravlju blizu naselja Gola. Kraci potkove razmaknuti su međusobno oko 80 metara a širina vodotoka iznosi 200-300 metara uključujući i širok pojas trščaka. Unutar potkove su oranične površine, livade i nekoliko rasštrkanih seoskih gospodarstava. Životinjsko naselje Ješkova izuzetno je brojno i raznoliko. U vodi živi nekoliko slatkovodnih autohtonih vrsta riba koje pružaju osnovu za uspješan i tradicionalan športski ribolov.  Prikladna staništa udomljuju značajan broj vrsta ptica močvarica, vodozemaca i malih sisavaca koji tu nalaze prikladna zakloništa, gnjezdilišta i obilne izvore hrane.

Zanimljivosti

Stuka na jezeru Jeskovo

Nedaleko Gole, kod jezera Ješkovo, na imanju našeg poznatog kipara, gospodina Dragutina Ciglara-Laoa može se vidjeti skulptura štuke. Štuka je izrađena od hrastova drveta na jednoj likovnoj, slikarsko-kiparskoj koloniji i ušla je u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća drvena skulptura na svijetu. Do sada najveća skulptura bila je dugačka 9,36 metara, dok je naša štuka s Ješkova uspjela narasti do čak 10,52 metra!

kotacanje

Samo u ovom dijelu Hrvatske – Prekodravlju ili točnije Općini Gola postoje “kotačanje” i “bincanje”. Dvije su to stare narodne igre koje naši mještani redovito na Uskrs igraju još od davno. Vježbe naravno traju i prije, a pravila su jednostavna. Nakon formiranja dvije ekipe (većinom na cesti nasred ulice) u kotačanju jedna ekipa drugoj kotrlja mali kotač veličine paka za hokej. Cilj druge ekipe je udarit ga kotačnicom i što jače ga vratit natrag zemljom ili zrakom. Naravno, ako ne uspiju pogodit kotrljaju oni. Slično je i kod bincanja samo malo drugačiji “alat”. Opet se formiraju dvije ekipe, ali je ovaj put cilj što jače sa palicom pogodit binca koji se nalazi na dasci postavljenoj na cigli (bincalki). Druga ga ekipa mora uhvatit u zraku da bi ona išla na pucanje. Ako binac ipak udari u zemlju moraju ga što prije bacit suigraču na bincalku kako bi on dodirom cigle spriječio tzv. spašavanje palica igrača protivničke ekipe koji su pucali. I to zato jer nakon što neki od igrača pogodi binca a protivnička ga ekipa ne uhvati u zraku, mora trčati po svoju palicu i vratiti je prije nego se vrati binac. To mogu raditi i svi njegovi suigrači koji su pucali, a nisu uspjeli spasiti svoje palice. Veoma slično baseballu, iako se čak priča da je baseball i nastao po uzoru na bincanje!