ŠRK “Šaran”, Gotalovo


Po Statutu ŠRK „Šaran“ Gotalovo je neprofitna udruga građana kojoj je cilj promicanje sportskog ribolova  na prostoru mjesta Gotalova, kao i podzanje svijesti građana o potrebi očuvanja okoliša za buduće generacije.

Povijest kluba seže u prvu polovicu 20.og stoljeća kada je na prostorima sadašnje opčine Gola postojalo udruženje građana pod nazivom „PLIMA“, oko kojeg su bila okupljena  sela Gola i Gotalovo, a isto je u savezu tadašnjeg kortara Koprivnica. Navedeno društvo djeluje i tijekom drugog svjetskog rata kao i u poratnim godinama. Nakon rata osim sportskim ribolovom na ovim vodama vršen je i komercijalni izlov ribe kojim su se bavili neki od mještana Prekodravlja.

Godine 1967. mještani  Gole  odlučili su se odvojiti od matične udruge, te osnivaju sadašnji klub „Ješkovo“, dok mještani Gotalova ostaju uz svoj klub i daju mu novo ime „Šaran“, te isti pod tim imenom djeluje do današnjih dana.

Tijekom tog razdoblja pa do današnjeg dana klub okuplja prvenstveno  stanovnike sela Gotalova, ali je otvoreno i za sve ljude dobre volje koji vole prirodu.

Današnji klub broji u prosjeku između 40 i 50 članova koji su raspoređeni u seniorsku, juniorsku i kadetsku kategoriju, te je ponopravni član Zajednice športskih ribolovnih klubova Koprivnica, gdje ima stalnog predstavnika u Upravnom odboru.

Klub brine o rijeci Dravi oko mjesta Gotalovo, kao i jezeru „Kencel“  koji je prioritet u održavanju obale kao i o poribljavanju koje se vrši svake godine.

Što se tiće događanja klub svake godine organizira klupsko natjecanje u ribolovu i to u seniorskoj i kadetskoj kategoriji a taj događaj je odlično prihvaćen od strane mještana Gotalova koji uvijek u velikom broju posjete obale jezera u prilici boravka u prirodi i uživanja u ribljim specialitetima za koje se pobrinu sami članovi kluba, pa tako i tom prilikom promiču svijest o potrebi očuvanja prirode. Isto tako predstavnici kluba nerjetko sudjeluju na natjecanjima Zajednice Koprivnica kao i na mnogim drugim natjecanjima i kupovima, te ostvaruju dobre rezultate o ćemu svjedoći veliki broj osvojenih pehara koji se nalaze u prostorijama kluba.

Dobrovoljnim radom članova klub je 2002. godine kupio zemljište kod jezera Kencel, te na istom izgradio ribički dom koji služi za okupljanja članova kluba, kao i za potrebe ostalih udruga koje djeluju na području Gotalova, a to zna biti i izuzetna prilika kada nam dođu u posjet predstavnici drugih udruga iz Hrvatske a i iz inozemstva. Tu se možemo pohvaliti da su na našem jezeru u više navrata bili u posjeti predstavnici dobrovoljnih vatrogasaca iz mjesta Vidovec iz Varaždinske županije, predstavnici vatrogasaca s otoka Brača kao i predstavici vatrogasaca iz Domžala iz Republike Slovenije, a da ne spominjem ribiče koji dolaze i borave u ribolovu iz cijele nam domovine.

DanašnjI Upravni odbor sastoji se od predsjednika Blaženka Jakupec, tajnika Krešimira Lovković, blagajnika Zlatka Sakač, te članova Dražen Puškarić, Mladen Horvat, arijan Lončar, Zlatko Jakupec, Mario Vargantolić, te Zvonko Premec.

Ovo bi bio kratak sažetak povijesti i djelovanja našeg kluba.