Udruga žena “Hrvatsko srce” Ždala


Nastup na Podravskim motivima-Ždala

Udruga je osnovana 1976. pod nazivom „Napredna žena“ ali uskoro mijenja naziv u Aktiv žena Ždala. Od samog početka žene marljivo rade na unapređivanju sela i prosvjećivanju članica. Organiziraju se javne priredbe, izložbe ručnih radova, izložbe cvjetnih aranžmana i kolača.

Aktiv brine o zdravlju svojih članica tako što organizira besplatne sistematske preglede i stručna predavanja liječnika s različitom tematikom.

Glavni izvori prihoda su društvene zabave. Kupljen je komplet suđa za 200 osoba koje se iznajmljuje za svatove i druge događaje, to je još jedan izvor financiranja udruge. Aktivno se surađuje sa svim udrugama u mjestu i njima se besplatno daje suđe na korištenje.

Godine 1982. Organiziran je tečaj krojenja i šivanja za članice i zainteresirane mještane. Bilo je izuzetno poučno i korisno za domaćinstva.

Veliku ulogu i doprinos svom mjestu pokazuju članice svojim prijedlogom da se uz novu školsku zgradu izgradi i dječji vrtić. Same obilazeći selo i vršeći popis one uspijevaju izboriti dozvolu za dogradnju.

Izložba ručnih radova1 - Ždala

Svoju prvu zastavu udruga dobiva kod obilježavanja 10 godina rada, donacijom likovnog umjetnika Ivana Andrašića. Zastava je plave boje, vezena i oslikana hrastovim listom kao simbolom ovog kraja.

Udruga vodi brigu i o estetskom uređenju mjesta sadnjom čempresa, ukrasnog grmlja i cvijeća u centru sela.

Pomaganje i sudjelovanje u humanitarnim djelatnostima je stalna briga ovog društva. Dodijeljena je novčana pomoć Fondu za gladnu djecu. Surađuje se s Domom za nezbrinutu djecu iz Koprivnice, tako što se organizira posjet i pomoć uz razne donacije.

Nastup povodom blagdana Svete terezije u Ždali

Od samog početka Domovinskog rata udruga se uključuje u akcije skupljanja hrane, odjeće, obuće i toplih pokrivača za borce, ranjene, prognane i izbjeglice.

Godine 1994.društvo se preimenuje u Udrugu žena „Hrvatsko srce“

Udruga redovno sudjeluje na županijskim manifestacijama kao što su „Picokijada“ i „Podravski motivi“.

U sklopu udruge djeluje pjevački zbor i folklorna skupina koja njeguje pjesme i plesove na hrvatskom i mađarskom jeziku, što je specifičnost ovog mjesta. Nastoji se oživjeti i sačuvati kultura ovog kraja, a za koreografiju je zadužena Branka Gregurin.

Surađuje se s kulturno-umjetničkim društvima izvan mjesta i organizira se njihovo gostovanje. Veoma uspješna je prekogranična suradnja s Općinom Somogyudvarhely iz Mađarske.

Svake godine se organiziraju izleti i društvene večeri  radi druženja, rekreacije i kulturnog razvoja.

Do objavljivanja ovih podataka, brigu o ovoj udruzi vodile su slijedeće predsjednice: Marija Petras, Marica Čekada, Ljubica Čekada, Štefica Dostal, Marija Penzar, Slađana Mančić, Žuža Zabjan, Snježana Tišljarić, Brankica Foruglaš, Dragica Vitelić i Dragica Penzar.