Udruga “Prekodravski zvon” Gola


Prekodravski zvon - slika

Udruga „Prekodravski zvon“ Gola osnovana je 1996. godine. Predsjednik udruge je gđa. Milka Novaković.

Udruga djeluje u četiri sekcije: tamburaška, folklorna, dramska i zbor i njeguje narodne običaje i kulturnu baštinu Prekodravlja i Podravine. Udruga ima pedesetak aktivnih članova.

Raznim koncertima i programima obilježavamo božićne i uskršnje blagdane, kao i fašničke i martinjske fešte (ceremonije). Sudjelujemo na podravskim motivima i županijskim smotrama folklora pa smo tako 2003. godine izabrani da zastupamo županiju na međunarodnoj smotri folklora „Đakovačkih  vezova“ na temu žetvenih običaja Podravine.

Imali smo prigodu dva puta sudjelovati u emisiju „Lijepom našom“ 1997.g. u Đurđevcu i 2012. g. u Goli. Snimili smo CD s podravskim pjesmama.

Sudjelujemo na izboru najorginalnije nošnje Podravine i Prigorja, te u sprovođenju humanitarnih akcija.

Ostvarili smo mnoga gostovanja kod udruga istih ili sličnih programa rada u županiji, drugim županijama kao i van granica lijepe naše. Održane su razne radionice: izrada pisanica voskom, izrada nakita od prirodnih materijala te izrada božićnih jaslica. Organizirane su izložbe ručnih radova, pisanica, minijatura slika, božićne zvijezde i božićnih jaslica.

Udruga je omogućila održavanje poduke sviranja tamburaških instrumenata tako da je oko stotinjak djece dobilo istu. Tamburaši sudjeluju na županijskim smotrama tamburaških orkestara i ansambala. Te su tako i gostovali kod udruge „Podravca“ u Zagrebu.

Imali smo čast sudjelovati na inauguraciji prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Prigodnim programom sudjelovali smo na prezentaciji „Rječnika Gole“ gosp. Ivana Večenaja u izdavačkoj kući „Školska knjiga“ u Zagrebu. Prigodnim programima  doprinosimo obilježavanju značajnih događanja kao i danu općine Gola.

Pjevački zbor udruge imao je dva puta prigodu sudjelovati u izravnom prijenosu sv. Mise na hrvatskom radiju kao i na HTV. I dalje ćemo raditi na njegovanju narodnih običaja i kulturne baštine ovog kraja, na obnovi i kompletiranju narodne nošnje te povećanju članstva KUD-a.