Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav


S obzirom na situaciju s koronavirusom (COVID-19), a sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, preporučuje se svim građanima Republike Hrvatske koji su proteklih nekoliko dana napustili svoje prebivalište, da se u isto vrate ukoliko za to imaju mogućnosti. Ukoliko se ipak odluče ostati u mjestu privremenog boravka, isti se dodatno pozivaju da poštuju propise te se prijave putem eVisitora i to:

  • ako se nalaze u svojim vikendicama da se prijave na jednak način kao što bi to i inače učinili rijekom sezone (te da prijave i sve ostale osobe koje borave u vikendici)
  • ako se nalaze kod stanovnika općine/grada da ih navedeni stanovnici prijave putem sustava eVisitor, bez obzira radi li se o prijateljima, široj ili užoj obitelji
  • predmetne obveze postoje i sada prema važećem Zakonu, osim za članove uže obitelji kod stanovnika što je iznimka zbog izvanrednih okolnosti
  • nema obveze po osnovi turističke pristojbe.

Iznimno, do normalizacije situacije, nije potrebno osobno dolaziti u ured turističke zajednice za potrebe registracije u sustav eVisitor.

Prvu registraciju moguće je obaviti na slijedeća dva načina:

  1. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev za registraciju u sustav eVisitor i sve potrebne dokumentacije putem emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju može se skenirati ili fotografirati.

Potrebna dokumentacija je:

a) Vlasnici kuća/stanova za odmor – kupoprodajni ugovor, izvadak iz zemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično
b) Stanovnici općine ili grada – osobna iskaznica (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB, adresa prebivališta, mjesto datum i godina rođenja)

Kada turistička zajednica povratno javi obvezniku da je registriran, obveznik se može prijaviti u eVisitor sustav putem NIAS-a (eGrađani).

Ili

  1. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev za registraciju u eVisitor sustav sve potrebne podatke putem emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju može se skenirati ili fotografirati.

Potrebna dokumentacija je:

a) Vlasnici kuća/stanova za odmor – kupoprodajni ugovor, izvadak iz zemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično
b) Stanovnici općine – osobna iskaznica (podaci koji moraju biti vidljivi su ime i prezime, OIB, adresa prebivališta)

Dodatno, obveznik treba dostaviti i svoj broj mobilnog telefona.
Turistička zajednica će obvezniku poslati korisničko ime i TAN listu emailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.

Ističemo kako stanovnici općina koji primaju goste ne plaćaju turističku pristojbu. Jednako tako, vlasnici kuća/stanova za odmor (vikendaši) turističku pristojbu plaćaju samo tijekom sezone (15.6. do 15.9.) što znači da u trenutnom razdoblju nisu u obvezi plaćati turističku pristojbu.

Kontakt nadležne turističke zajednice za općine Gola, Hlebine, Legrad, Molve, Novigrad Podravski i Virje je info@tzp-sredisnja-podravina.hr, a telefoni 048/621 283 ili 099/6097 337. Djelatnici turističke zajednice obraditi će Vaše zahtjeve u najkraćem mogućem vremenu.