SADNICE KRUŠKE TEPKE ZASAĐENE U GOLI I LEGRADU


U srijedu, 28. veljače 2024. zasađene su sadnice kruške Tepke u Goli i Legradu čime je završena prva faza projekta koji provodi Turistička zajednica područja Središnja Podravina u suradnji s općinama u svojem sastavu i OPG-om Mladena Mesarova iz Virja. Po jedna Tepka zasađena je kod Lovačkog doma Lovačke udruge „Zec“ u Gotalovu na području općine Gola i u Eko selu dabra na ulazu u općinu Legrad. Djelatnicima TZP Središnja Podravina u sadnji su pomogli članovi spomenute Lovačke udruge iz Gole te općinski načelnik Ivan Sabolić i djelatnici komunalnog poduzeća Lekom u Legradu.

Nadamo se da će sadnice dobro uspijevati na ove dvije lokacije kao i na svim mjestima na kojim su zasađene u sklopu ovoga projekta te zahvaljujemo na suradnji i pomoći općinskim načelnicima i svima koji su bili uključeni u sadnju – poručili su iz TZP Središnja Podravina.

Podsjetimo, kruške Tepke kao autohtone sorte zasađene su tijekom jeseni i zime u Hlebinama, Molvama, Novigradu Podravskom i Virju gdje je ujedno i započeo projekt zahvaljujući donaciji sadnica koje je uzgojio Mladen Mesarov na svojem OPG-u. Sada su Tepke zasađene u Goli i Legradu, a nastavak projekta očekuje se kroz sadnju novih sadnica te još neke sorte kao što su marelice i dudovi.

U nastavku projekta planirano je evidentiranje starih stabala na našem području, pogotovo u doba cvatnje i kretanja vegetacije, čime će se ostvariti suradnja sa stručnjacima s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa očekujemo i nove spoznaje o našim starinskim sortama.

Cilj je projekta očuvati starinske sorte voća zbog njihove kvalitete i značaja kroz povijest ovoga kraja. Čini se da smo već uspjeli u svojoj namjeri jer je nakon sadnje ovih stabala zavladao velik interes mještana ali i institucija koji bi rado zasadili Tepke. Velika nam je želja od prvih plodova kroz nekoliko godina dobiti originalne suvenire od sušenih plodova ali i destilata – poručuju iz TZP Središnja Podravina.

SADNICE KRUŠKE TEPKE ZASAĐENE U GOLI I LEGRADU

SADNICE KRUŠKE TEPKE ZASAĐENE U GOLI I LEGRADU