Ispitivanje uređaja za zaštitu bilja


OVLAŠTENA  ISPITNA  STANICA  MINISTARSTVA  POLJOPRIVREDE

OBAVIJEST O ISPITIVANJU UREĐAJA ZA ZAŠTITU BILJA (PRSKALICE I RASPRŠIVAČI)

Svi uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja moraju biti ispitani sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN. 14/2014) i to ispitivanje mogu provoditi samo ovlaštene organizacije Ministarstva poljoprivrede. Po uspješno obavljenom pregledu svaki uređaj dobija potvrdu i naljepnicu na kojoj je označeno važenje izdanog certifikata.

Novi uređaji su uređaji proizvedeni i kupljeni nakon 01.01.2013., za njih je potreban samo unos podataka u bazu Ministarstva pri čemu se prilaže račun i valjanost znaka iznosi 5 godina od dana kupnje. Svi ostali uređaji moraju pristupiti redovitom pregledu, valjanost znaka je 3 god. i nije potreban račun.

Cijena pregleda je definirana Pravilnikom Ministarstva Poljoprivrede (NN 140/2014) i iznosi od 470 kn (587,50 sa PDV-om) za prskalice radnog zahvata do 12,5 m i raspršivače do 10 mlaznica do 870 kn (1087,50 sa PDV-om) za prskalice iznad 24 m i raspršivače sa više od 41 mlaznice.

Uređaji proizvedeni prije 1995. godine moraju obavezno izvršiti pregled!(zakonski rok istekao 26.11.2014.g.)

Tijek ispitivanja: Stranka treba posjedovati osobne podatke, OIB i tehničke podatke uređaja. Podaci se unose u računalni sustav MP, pristupa se tehničkom pregledu nakon čega se izdaju uvjerenje i znak.

Priprema uređaja za ispitivanje:

  • Temeljito očistite uređaj iznutra i izvana (koristite sredstva za čišćenje).
  • Na ispitno mjesto dođite sa minimalno 2/3 (70%) spremnika napunjenog čistom vodom.
  • Sve pročistače uređaja temeljito očistite, mlaznice rastavite i očistite ih mekom četkicom ili propirite. Istrošene mlaznice obavezno zamijenite. Sve mlaznice moraju biti istog tipa (osim kod raspršivača).
  • Provjerite stanje crpke, pogotovo razinu ulja i tlak u pretkomori.
  • Provjerite spremnik, sve cijevi, spojeve, ručice, ventile i usis na pukotine ili curenja.
  • Provjerite pravilnu zaštitu kardanskog vratila (sigurnosni lanac i zaštitnu plastiku).

U slučaju manjih kvarova, servis će biti dostupan na ispitnom mjestu.

OBAVIJEST O ISPITIVANJU UREĐAJA ZA ZAŠTITU BILJA