Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije


Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji je održan u Goli u subotu 10. listopada u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova otvorio je Župan Darko Koren. Priredbu su uveličali veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko, savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović te županijski, gradski i općinski dužnosnici. Bio je to festival radišnosti, svestranosti i kreativnosti žena, koje žive u ruralnim područjima Podravine i Prigorja. Svaka od 11 kandidatkinja se predstavila na štandu sa svojim proizvodima, različitim ručnim radovima vlastite izrade, ali i nasljeđem, kao i etno-predmetima uz pregršt pratećih detalja i elemenata. Pripremile su i hranu, kolače, zimnicu i napitke po tradicionalnim ali i po suvremenim receptima. Svi štandovi su prikazivali priče o životu na gospodarstvima natjecateljica s posebnim naglaskom na obiteljsku tradiciju i baštinu.

Veliki broj posjetitelja je imao priliku uživati u bogatstvu i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno nakon što je žiri ocijenio svaki štand.

Predsjednica PZRS Verica Rupčić je zahvalila svima koji sudjeluju i koji podržavaju ovaj vrijedan i značajan projekt, posebice kandidatkinjama, koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu, kao i njihovoj pratnji-muževima i sinovima i cijelim obiteljima na podršci. Istaknula je da su sve žene pobjednice i da predstavljaju tisuće žena diljem Županije, kojima je uputila poziv da se uključe idućih godina.Na priredbi je načelnik Gole i saborski zastupnik dr.Stjepan Milinković izrazio zadovoljstvo što se priredba održava u Goli, a tu čast je priskrbila prošlogodišnja naj žena Štefica Horvat. Nazočne je pozdravio, Nebojša Paunović, savjetnik za pravna pitanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koji je izrazio zadovoljstvo priredbom uz podršku projektu, kao kvalitetnom u jedinstvenoj prezentaciji žena i života u ruralnim područjima.Župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo cjelokupnim projektom te zahvalu organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale veliki mar u svemu što rade i bogatstvo naše tradicije te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu, kao priznanje ženama za njihov rad i promicanje ljepote i kvalitete života u ruralnim područjima.

Žiri u sastavu: Damir Felak, predsjednik ŽS kao predsjednik žirija; članice Štefica Horvat, Ankica Paula Plečić, Marina Horvat Pavlic i Verica Rupčić te članovi dr. Stjepan Milinković i etnograf Josip Cugovčan, imao je težak posao, od 11 izvrsnih izabrati tri najbolje. U bodovanju su sudjelovale i same kandidatkinje jer su se međusobno ocjenjivale pa su bile bitan dio žirija. A u ukupnom zbroju bodova je bilo i bodovanje, koje je povjerenstvo obavilo u domaćinstvima svih kandidatkinja.
Za najženu izabrana je Nadica Ivančan iz Molvi. Prva pratilja jeIvančica Kučanda iz Novigrada Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Marini Picig iz Potoka Kalničkog u Općini Kalnik.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa su sudjelovali polaznici dječjeg vrtića “Zvončić” te članovi KUD-a Ždala i udruge “Prekodravski zvon” ” iz Gole.

Opširniju fotogaleriju možete vidjeti na slijedećem linku.