200 let Gole


Pod nazivom „200 let Gole“ ove jeseni obilježava se važna obljetnica za Prekodravlje. Naime, Gola slavi 200 godina od svojeg postanka u spomen na 1822. godinu kada je trajno naseljeno ovo mjesto. Stoga su Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali niz događanja kojima će od listopada do prosinca obilježiti ovu svoju važnu obljetnicu.

Najprije slijedi pub kviz o povijesti Gole koji će se održati u caffe baru Pilajevo u Golu u petak 30. rujna s početkom u 20 sati. Svi koji dođu u Pilajevo moći će se prijaviti za sudjelovanje u kvizu, a pripremljene su i simbolične nagrade. Pub kviz vodit će mlada povjesničarka Josipa Kičinbaći.

U subotu, 1. listopada 2022. na programu je više različitih događanja. U 10 sati na nogometnom igralištu Fugaplasta započet će nogometne utakmice između dvije škole nogomete, one iz Gole te iz Koprivnice. Naime, nogometaši su se odlučili upravo u čast 200. obljetnice postojanja naselja okupiti toga dana u Goli. U ovom sportskom susretu sudjelovat će oko 50 nogometaša sa svojim trenerima i sucima, a na kraju će biti podjela prigodnih zahvalnica.

Posebno zanimljiv program bit će u subotu poslijepodne na prostoru iza stare škole. Ondje će od 14 do 17 sati biti prikazane starinske igre kao što su: bincanje, kotačanje, gađanje potkovama, vožnja tački, trčanje na tri noge, nošenje lopte čelom, nošenje kockastih bala slame, vođenje lopte metlom, prenošenje jaja na žlici, štafetna igra s drevnim sukačem, skakanje u vreći i potezanje konopa. Stoga pozivamo sve da prate ove zanimljive igre i uživaju u vještini koju će pokazati sudionici. Pogotovo je pohvalno se na ovaj način njeguje tradicija bincanja i kotačanja koje su tradicionalne igre prepoznatljive za Golu.

Istoga dana u večernjim satima u društvenom domu pripremljen je program posvećen povijesti Gole i uspomeni na doseljenje prije dvije stotine godina. Stoga će u 20 sati biti uprizoren scenski prikaz doseljenja u Golu u kojem će na slikovit način prikazati tradicionalni život u Goli iz prošlih stoljeća, moći će se čuti zvuci seoskog života, domaćih životinja i seoskih zanimanja, a moći će se vidjeti i mlaci koji će mlatiti grah. Bit će izvedene pjesme „Dobra i zločesta Drava“ i „Grahove bralje“, a nakon toga bit će recitirani stihovi Ivana Večenaja, Terezije Salajpal, Nevenke Rehorović Matas i Marije Peroš. Na kraju programa slijedi folklorni nastup uz koji ćemo se prisjetiti starinskih pjesama i dočarati duh prošlosti. Svi posjetitelji moći će zapjevati i zaplesati uz poznate zvuke popularnih tradicijskih pjesama.

U nedjelju 2. listopada 2022. u 11 sati u župnoj crkvi sv. Tri kralja bit će svečano misno slavlje koje će predvoditi preč. Mirko Horvatić, kanonik i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Varaždinske biskupije te arhiđakon Podravskog arhiđakonata. U njega će biti domaći župnik vlč. Branko Sajković te svećenici koji su vezani za Golu, bivši župnici Siniša Preiner i Dragutin Bogadi te Marko Rac koji je rodom iz Gole. Uoči mise u 10:45 sati kod vatrogasnog doma će se skupiti predstavnici svih udruga s područja Gole te će u mimohodu krenuti sa svojim amblemima i zastavama u župnu crkvu gdje će prisustvovati svečanom misnom slavlju.

Tih dana će svi koji dođu u Golu moći posjetiti Galeriju i Etno-kuću „Večenaj“ tijekom Dana otvorenih vrata koje je obitelj Večenaj priredila u povodu obilježavanja 200. obljetnice postojanja Gole. Obitelj Večanaj očekuje vas tijekom vikenda 1. i 2. listopada te 8. i 9. listopada između 10 i 15 sati. Galerija i Etno-kuća nalaze se u Dravskoj ulici 40, a ondje se u posebno uređenim prostorima njeguje uspomena na znamenitog slikara i spisatelja Ivana Večenaja (1920.-2013.) koji je ime Gole pronio diljem svijeta i sačuvao vrijedno jezično i etnografsko blago Gole u svojim djelima. Obitelj Večenaj omogućava uvid u  u stotinjak slika na staklu i platnu, crteža i akvarela muzejske vrijednosti, knjige, velik broj fotografija iz života kao i atelier u kojem je Ivan Večenaj slikao više od 40 godina.

Obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole nastavit će se u prosincu kada je priređen niz događanja. Tako će u nedjelju 11. prosinca 2022. nakon svečane svete mise biti otkrivanje spomen-ploče koji u povodu 200. obljetnice doseljenja u Golu postavljaju Općina Gola i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, nakon toga održat će se znanstveni skup pod nazivom „Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti“ na kojem će desetak znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja predstaviti svoje spoznaje o Goli i Prekodravlju. Tih dana bit će otvorena i likovna izložba umjetnika s područja Općine Gola u Galeriji „Stara škola“.

S veseljem vas pozivamo da sudjelujete u događanjima koja su pripremljena u povodu obilježavanja 200. obljetnice doseljenja z Golu.

200 let Gole

200 let Gole

200 let Gole

200 let Gole

200 let Gole