Hrvatska poljoprivredna komora objavila je poziv za iskaz interesa za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Katar


Poljoprivrednim proizvođačima uz financijska sredstva koja će biti dostupna kroz fondove Europske unije i poticaje potrebno je osigurati dodatna rješenja u području izvoza i investicija. Zbog navedenog Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u suradnji sa Službom za gospodarsku i bilateralnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Odjelom za međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskim savezom zadruga, Hrvatskom gospodarskom komorom i poljoprivrednim proizvođačima radi na privlačenju investitora i otvaranju mogućnosti za izvoz.

U ovom trenutku država Katar pokazala je interes za investicije i izvoz naših proizvoda. U travnju 2013. godine veleposlanik u Kataru Tomislav Bošnjak održao je sastanak s predsjedavajućim i izvršnim direktorom tvrtke Hassad Food Nasser Mohammed Al Hajri-jem te je moguću suradnju definirao u četiri segmenta:

  • Ulaganje u postojeće farme ili dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta na kojem bi proizvodnja bila posebno usmjerena katarskim potrebama. Ulaganje uključuje uzgoj tune, zatim uzgoj stoke (govedine, teletine i ovčetine), peradi, kao i za uzgoj žitarica (kukuruza i pšenice).
  • Izvoz postojeće proizvodnje govedine, junetine i teletine (rashlađeno), manje količine svjetske klase janjetine (rashlađeno), peradi (smrznuto ili rashlađeno), razne ribe i morskih plodova (rashlađeno i smrznuto) te sve vrste polutrajnih i trajnih salama, povrća i prerađene konzervirane hrane.
  • Zajednički razvoj novih tehnologija,
  • Izvoz postojećih tehnologija i krmiva

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) održala je nekoliko sastanka s Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresirani za izvoz u Katar.
Za sljedeći korak katarski investitori očekuju dopis koji će sadržavati sljedeće informacije:

  1. Spremnost poljoprivrednih proizvođača za suradnju u navedenim područjima.
  2. Koji su postojeći kapaciteti poljoprivrednih proizvođača i sposobnost da ih se proširi.

Na temelju dobivenih ponuda HPK će poslati navedeni dopis katarskim investitorima te će dogovoriti potrebno za njihov dolazak. Nakon toga, detaljne pregovore oko izvoza, cijena i ostalih segmenata dogovarat će proizvođači, tvrtke, zadruge, udruge izravno.

Slijedom navedenog molimo Vas svoje ponude (možete ispuniti obrazac u prilogu, a ukoliko ste u mogućnosti ispunite ga na engleskom) pošaljite najkasnije do nedjelje 16. lipnja 2013. godine na E-mail: investment@komora.hr.

Za dodatna pitanja možete nam se obratiti na
Tel: +385 1 6109 260 ili +385 1 6109 261,
Fax: +385 1 6109 810,
Mob: +385 91 4882 714 ili +385 91 4883 111.

Napomena: Vjernicima muslimanske ispovijesti u srpnju počinje ramazan, stoga je predstavnik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na sastanku održanom 10. lipnja 2013. godine, u prostorijama HPK, naglasio žurnost dopisa s potrebnim informacijama i pozivom za dolazak katarskih predstavnika.

Preuzmite obrazac za prijavu